Uw Zorg Online

Voorbeeldwebsite Apotheek

Met Uw Zorg Online kunt u eenvoudig online uw patiënten / cliënten informeren en met hen communiceren. Door de modulaire opbouw van Uw Zorg Online kunt u zelf beslissen wanneer u, welke diensten aan uw website wilt toevoegen!

Vragen? Neem contact op

Services van uw apotheek

Bij Uw Zorg Online bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Medische Encyclopedie

Inhoud

durvalumab

Durvalumab is een monoklonaal antilichaam. Het versterkt het effect van de eigen afweercellen tegen kankercellen (immunotherapie).

Artsen schrijven durvalumab voor bij bepaalde vormen van gevorderde longkanker, galwegkanker en leverkanker.

Wat doet durvalumab en waarbij gebruik ik het?

Kanker

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziektes, waarbij lichaamscellen zich ongeremd delen. Het gevolg is tumoren (gezwellen) of afwijkingen in bloed en lymfebanen. Het is een erge ziekte die dodelijk kan zijn als je er niets aan doet.

Door nieuw onderzoek is goede behandeling voor veel soorten kanker mogelijk. Bij snelle behandeling voorkomt u dat een kankergezwel doorgroeit in het omringende weefsel of dat het uitzaait. Bij uitzaaiingen ontstaat kanker op andere plaatsen in het lichaam.

Oorzaak
In elke cel zit DNA. DNA heeft de erfelijke eigenschappen van ons lichaam, zoals de bloedgroep en de kleur van de ogen. Door het DNA weten cellen wat ze moeten doen, bijvoorbeeld ook hoe snel ze zich moeten delen. Bij een celdeling ontstaan uit 1 cel 2 dochtercellen, met precies hetzelfde DNA als de moedercel. Als het stukje DNA dat de celdeling bestuurt beschadigd raakt, kan de cel zich sneller gaan delen. De dochtercellen van elke cel hebben dezelfde schade in het DNA. Daardoor gaan ook deze cellen zich ongeremd delen, met kanker tot gevolg.

Hoe de schade in het DNA ontstaat, is vaak onbekend. Het lijkt soms te komen door chemische stoffen als teer in tabaksrook, of door asbest, alcohol, te veel of te vet voedsel, straling of door een erfelijke aanleg.

Verschijnselen
Kanker is een verraderlijke ziekte. Elke kankersoort veroorzaakt weer andere klachten. In het begin zijn er vaak helemaal geen klachten. Pas als een kankergezwel tegen zenuwen aandrukt, is pijn te voelen.

Sommige klachten komen bij bijna alle kankersoorten voor, zoals erge moeheid, gebrek aan eetlust en sterke vermagering (bijvoorbeeld meer dan 3 kilo per maand).

Bij longkanker moet u ook hoesten, heeft u soms pijn op de borst en bent u kortademig.

Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

Behandeling
De behandeling hangt af van de plaats waar de kanker zit en hoe ernstig het is. Een operatie, chemotherapie en bestraling zijn de meest voorkomende behandelingen. 

Artsen schrijven durvalumab voor bij bepaalde vormen van gevorderde longkanker. Het wordt soms gebruikt in combinatie met andere medicijnen tegen kanker (etoposide en carboplatine of cisplatine).

Werking
Uw lichaam strijdt ook zelf tegen kankercellen. Onder andere doordat u afweercellen heeft die de kankercellen aanvallen. Sommige soorten kankercellen kunnen deze afweercellen uitschakelen, waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen. Durvalumab voorkomt dit. Het versterkt dus de eigen afweer van het lichaam tegen de kankercellen.

Lees meer over kanker . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Dit medicijn heeft een krachtige werking op de celdeling, niet alleen van kankercellen maar ook van gezonde lichaamscellen. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan, bijvoorbeeld op plaatsen waar de cellen zich van nature snel delen. Dit zijn de slijmvliezen van mond, maag en darmen, de huid, de haren en het bloed.

Door de lijst van bijwerkingen kan het lijken dat het medicijn erger is dan de ziekte. Maar de bijwerkingen komen lang niet bij iedereen in dezelfde mate voor. Ook gaan de bijwerkingen vaak langzaam over.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Longproblemen, zoals longontsteking, moeilijk ademen en hoesten (soms met bloed).

    Waarschuw direct uw arts als u hier last van heeft.

  • Maagdarmklachten, zoals diarree en buikpijn.

  • Huiduitslag en jeuk.

    Zeer zelden kunt u last krijgen van een huidziekte met blaren op de huid. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt.

    Heeft u psoriasis? Zeer zelden kunt u hier meer last van krijgen.

  • Slijm ophoesten

  • Koorts 

  • Te trage werking van de schildklier. 

    • Een te langzame schildklier merkt u aan moeheid, een koud gevoel en gewichtstoename. Merkt u dat u hier last van heeft? Raadpleeg dan uw arts.
    • Zeer zelden ontstaat er een ontsteking van de schildklier. U voelt zich dan grieperig met moeheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Na een paar dagen voelt u een pijnlijke zwelling in de hals en krijgt u slikproblemen. Waarschuw bij deze verschijnselen een arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Opgezwollen enkels en onderbenen. 

    Dit komt door te veel verwijding van de bloedvaten in de benen. Raadpleeg uw arts als u er hier last van heeft.

  • Spierpijn

  • Zweten in de nacht.

  • Problemen met uw stem, zoals hees zijn.

  • Griep

  • Een ontsteking van de tanden of mond.

  • Een schimmelinfectie in de mond. 

    U heeft dan last van een witte aanslag in uw mond en op uw tong.

  • Te snelle werking van de schildklier. 

    • U merkt een te snelle schildklier aan snelle hartslag, gejaagd gevoel, een warm gevoel, zweten en gewichtsverlies. Merkt u dat u hier last van heeft? Raadpleeg dan uw arts. 
    • Zeer zelden ontstaat er een ontsteking van de schildklier. U voelt zich dan grieperig met moeheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Na een paar dagen voelt u een pijnlijke zwelling in de hals en krijgt u slikproblemen. Waarschuw bij deze verschijnselen een arts.
  • Pijn of moeite bij het plassen.

  • Verminderde werking van de nieren. Zeer zelden een ontsteking van de nieren. 

    Waarschuw uw arts als u minder plast, bloed heeft in uw plas, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.

  • Leverschade. Zeer zelden een ontsteking van de lever.

    U merkt dit aan een plotse hevige pijn in de bovenbuik, gevoelige, opgezwollen buik, buikpijn, een gele verkleuring van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, erge moeheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel. Waarschuw bij deze klachten meteen uw arts. Uw arts zal uw leverwaarden regelmatig controleren.

  • Reacties door het infuus: rillingen of trillen, jeuk, huiduitslag, een rode huid, kortademig zijn of een piepende ademhaling, duizelig zijn en koorts. Heeft u hier last van tijdens het infuus? Waarschuw dan direct uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Een ernstige longziekte. Heeft u het opeens benauwd en heeft u koorts? Bel dan meteen de arts.

  • Ontsteking van de dikke darm. 

    Heeft u vaak last van erge diarree en buikpijn, krampen en soms koorts? Waarschuw dan direct uw arts.

  • Diabetes type 1 (suikerziekte). 

    U merkt dit aan een hoge bloedglucose, meer dan normaal dorst en honger hebben en meer plassen dan normaal. Heeft u hier last van? Waarschuw dan direct uw arts.

  • Minder bloedplaatjes

    Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare blauwe plekken of bloedneuzen.

  • Ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Krijgt u last van hartklachten of benauwd zijn? Waarschuw dan meteen uw arts.

  • Ontsteking van de hersenen, ruggenmerg of zenuwen.

    • U kunt last krijgen van epileptische aanvallen, een stijve nek, hoofdpijn, koorts, koude rillingen, overgeven, verward en slaperig zijn, uw ogen kunnen gevoeliger worden voor licht, pijn of zwakte en verlamming van uw armen en benen.
    • Waarschuw meteen uw arts als u hier last van krijgt.
  • Een spierziekte of ontsteking van de spieren.

    U kunt dan last hebben van spierzwakte en spierpijn. Ook hangende oogleden, dubbelzien en moeite met slikken of praten. Waarschuw meteen uw arts als u hier last van krijgt.

  • Overgevoeligheid voor het eiwit gluten (coeliakie)

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik durvalumab gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Durvalumab vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit betreft onder andere bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

Alcohol drinken?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. U heeft daardoor meer kans op bijwerkingen van de maag en darmen. Drink daarom liever geen alcohol tijdens de behandeling met durvalumab en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

Alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Sommige soorten voedsel kunt u beter niet eten als u last heeft van uw maag.

Meer adviezen bij maagklachten kunt u vinden bij Maagklachten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Tijdens de behandeling en tot 3 maanden daarna mag u niet zwanger worden. Bespreek met uw arts een betrouwbare anticonceptiemethode.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Wilt u borstvoeding, geven overleg dan met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. U krijgt dit medicijn via een infuus in uw bloedvat. Het infuus duurt 1 uur.

Na het infuus moet u een paar uur in het ziekenhuis blijven. Zo kan de arts of verpleegkundige er op letten of u goed op het infuus reageert.

Wanneer?
Per situatie is er een ander soort behandeling met een ander toedienschema. Uw arts bepaalt dit voor iedere patiënt apart.

Hoe lang?
Het ligt aan uw ziekte hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Uw arts bepaalt dit voor iedere patiënt apart. Meestal krijgt u dit medicijn zolang het effect heeft op uw ziekte en u geen last krijgt van erge bijwerkingen.

Terug naar overzicht